måndag 24 augusti 2015

Bitterämnen

För att vi skall må bra är det av största vikt att vår matsmältningsapparat fungerar optimalt. Till matsmältningsapparaten hör munhålan, matstrupen, magen, tunntarmen, tjocktarmen, levern, bukspottskörteln och gallblåsan. Dessa organ är i sina funktioner synkroniserade med varandra. Om ett av dessa organ fungerar dåligt påverkas även de övriga matsmältningsorganen. Då kan det vara till hjälp att sätta in åtgärder som påverkar hela matsmältningsapparaten.

Det är inte bara viktigt vad vi äter utan hur  vi äter. De flesta av oss äter ofta för fort och udner stress. Vi tuggar för dåligt så att saliv inte hinner bildas i tillräcklig mängd. Man äter ofta för mycket per måltid eller kanske för sent på kvällen. Många gånger är också den mat vi äter allför kaoririk i förhållande till det fysiskt utföra arbetet.

Bittra örter kan hjälpa till att öka utsöndringen av matsmältningsvätskor. Det gör att maten passerar lättare genom mage och tarmar, vilket hindrar gasbildning mm. Kroppen omsätter under ett dygn ca 10 liter matsmältningsvätska!

Inom naturmedicin använder man sig här gärna av bittra örter som hjälper till att öka utsöndringen av matsmältningsvätskor:

kronärtskocka: Antioxidativ, skyddar levern från olika gifter. Stimulerar matsmältningen och fettomsättningen. Motverkar gaser, uppkördhet och illamående efter måltid.

fänkål: Motverkar gaser och är kramlösande. Fänkålens eteriska oljor verkar också inflammationshämmande.

Gullgentiana: Antiseptisk. Underlättar matsmältningen.

Pepparmynta: Kramplösande samt gas- och galldrivande.

Condurango: Läkande, har en lugnande och avslappnande verkan på mage och magnerver. Korrigerar och normaliserar syraöverskott i magen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar